top of page

INTERVIEW
 

JIM VAN DER MAAT IS MSK-ARTS

‘Je wordt in twee jaar een allround arts van het bewegingsapparaat’

Tijdens zijn studie geneeskunde realiseerde Jim van der Maat zich dat hij zich niet in een ziekenhuis zag werken. Hij wilde graag zelfstandig werken. Een tijdlang dacht hij aan een carrière als huisarts, maar ook dat was het niet helemaal voor hem. Toen hij hoorde over de mogelijkheid zich te specialiseren tot arts musculoskeletale geneeskunde, viel alles op zijn plek. 

“Ik mocht een dag meelopen met een MSK arts, mijn huidige opleider trouwens, en ik was meteen verkocht.’’

 

TWEEJARIGE OPLEIDING

In januari 2020 begon Jim (30) aan de tweejarige opleiding tot MSK arts. “Ik zit hier echt op mijn plek”, vertelt hij ruim een jaar later. Jim loopt mee bij twee verschillende praktijken, SpineClinic in Zaandam en Rugpoli in Hoofddorp. “De opleiding verloopt heel stapsgewijs’’, vertelt hij. “Zo start je met het aftekenen van wervels en mag je al snel de stand van het bekken beoordelen. Heel erg basic. De eerste maanden kijk je mee en leer je veel verschillende handgrepen en technieken, uit de boeken en in de praktijk. Gaandeweg ga je steeds meer zelf doen en inmiddels doe ik alle intakes en behandelingen zelf. De stage bij de Rugpoli is een mooie aanvulling. Ik leer hier veel op het gebied van radiologie, neurologie en pijnbestrijding. Ik werk samen in een team van MSK-artsen, neurologen, reumatologen en McKenzie therapeuten. Zo krijg je steeds een completer plaatje van het vak en word je een allrounder van het bewegingsapparaat.”

Jim herkent veel in zijn patiënten. Wellicht komt dat door zijn eigen medische geschiedenis. Als jongetje van tien kreeg hij last van zijn rug. Onverklaarbare klachten die maar niet over gingen. “Ik heb heel wat artsen en therapeuten gezien in mijn jeugd. Uiteindelijk heb ik een lang revalidatietraject en heel veel fysiotherapie gehad. Mijn collega’s in Zaandam hebben me het laatste zetje gegeven. Ik kan nu zeggen dat ik praktisch van mijn rugpijn af ben.”

 

PIJNVRIJ

Door zijn eigen rugklachten had Jim al van jongs af aan een fascinatie voor het houdings- en bewegingsapparaat in het algemeen en voor de rug in het bijzonder. Toch kwam hij min of meer bij toeval achter het bestaan van MSK artsen en de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding daartoe. “In de basisopleiding geneeskunde is geen aandacht voor deze specialisatie. Toen ik een dag mee mocht lopen met MSK arts Wouter Schüller in Zaandam greep het vak me. Hoe simpel het op het eerste oog lijkt en hoe veel je kunt bereiken met je patiënten, verbaasde me. Verwonderd zag ik dat een meerderheid van de patiënten na een aantal sessies pijnvrij de deur uit liep. Achteraf had ik gewild dat ik in mijn jeugd een MSK arts was tegengekomen.’’

Vanzelfsprekend was dat toen niet. MSK artsen zijn lang bestempeld als alternatief en hoewel er steeds meer succesvolle praktijken zijn, worden ze ook nu nog niet altijd voor vol aan gezien. Dat heeft Jim, en met hem vier andere artsen die momenteel in opleiding zijn, er niet van weerhouden zijn passie te volgen. “Ik heb gezien hoe goed mensen worden geholpen. Mensen die vaak al jaren pijn hebben. Het is heel dankbaar werk om mensen die overal al geweest zijn te kunnen helpen. De zorg van MSK artsen is bovendien meer regulier dan mensen denken.  

VAK IN ONTWIKKELING

Inmiddels is de NVAMG, de Nederlandse Vereniging van Artsen Musculoskeletale Geneeskunde, bezig met het verkrijgen van een profielregistratie voor de opleiding tot MSK arts. Daar is Jim blij mee. En hij mag er als arts in opleiding zijn steentje aan bijdragen. “Het vak is heel erg in ontwikkeling en er worden grote sprongen gemaakt. Jonge artsen kunnen daar veel in betekenen en helpen momenteel bij het ontwikkelen van richtlijnen. Dat is ontzettend gaaf en bijzonder.”

Jim hoopt dat de komende jaren meer jonge afgestudeerde artsen kiezen voor de opleiding tot MSK arts. “Als je affiniteit hebt met het bewegingsapparaat, het leuk vindt om fysiek bezig te zijn tijdens het werk, en ondernemend bent dan is deze opleiding zeker een aanrader.”

ZELF MEELOPEN?

Als u zich alvast verder wilt oriënteren en meer wilt weten over het vak Musculoskeletale Geneeskunde, kunt u een dag(deel) met één van de artsen in de praktijk meekijken. Hiervoor kunt u contact opnemen Anja Bruinsma via telefoon 030 225 05 52. 

bottom of page