top of page

DE OPLEIDING
 

Als MSK arts heeft u de unieke kans om het verschil te maken voor de individuele patiënt met klachten van het bewegingsapparaat omdat u in staat bent deze klachten te classificeren en diagnosticeren d.m.v. gecombineerde kennis uit de orthopedie, neurologie, radiologie, anesthesie/pijngeneeskunde en manuele onderzoekstechnieken. Op deze manier werkt u in een zorgketen waarbij triage een belangrijk deel vormt voor het selecteren van het juiste zorg pad voor de patiënt.

WERKZAAMHEDEN

Uw voornaamste werkzaamheden zijn:

  • uitgebreide anamnese met een systematische beoordeling van mechanische versus niet mechanische klachten;

  • lichamelijk onderzoek bestaande uit: onderzoek van houding, stand en beweeglijkheid wervelkolom en perifere gewrichten;

  • beoordeling aanwezige beeldvorming (MRI, CT, MSK echografie, röntgenfoto’s);

  • behandeling door een combinatie van conservatieve technieken: mobilisaties, manipulaties, toepassen loading strategieën;

  • behandeling door middels van (beeldgeleide) injecties (gewrichten, transforaminale injecties wervelkolom, weke delen zoals CTS);

  • behandeling middels adviezen en coaching.

DUUR OPLEIDING

De opleiding duurt 2 jaar met de mogelijkheid tot korting in verband met eerder verworven competenties. De opleiding bestaat uit een praktijkopleiding en ondersteunende bijeenkomsten, waarbij  anatomie, pathologie en uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek van de wervelkolom, bekken en extremiteiten centraal staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaar 1

  • Het eerste kwartaal wordt kennisgemaakt met de musculoskeletale geneeskunde en de verschillende methodieken die gehanteerd worden.

  • Verplichte stages:
    - Orthopedie/sportgeneeskunde: minimaal vijf en maximaal zeven maanden
    - Pijnpoli/neurochirurgie: minimaal twee en maximaal vier maanden

  • Keuzestage één maand: een stage van een maand bij een relevant specialisme. De keuzestage kan ook ingevuld worden bij één van de verplichte stages.

 

Jaar 2

  • Dit jaar wordt in twee praktijken gevolgd, deze zijn aanvullend op elkaar. De verdeling tussen de praktijken staat vrij, waarbij rekening gehouden moet worden met een minimaal stageduur van 3 maanden.

  • Mogelijkheid tot verdieping injectietechnieken. Deze mogelijkheid is uitsluitend voor een aio die gedurende de opleiding een zodanig ontwikkelpotentieel laat zien, dat er voldoende tijd en ruimte is om deze specifieke kennis en vaardigheden te leren.
    D
    e betrokken opleiders bepalen in nauwe afstemming met de aio én met elkaar of de aio hiervoor in aanmerking komt

TOELATING TOT DE OPLEIDING

Toelating tot de opleiding MSK arts gebeurt via een sollicitatieprocedure, met de volgende voorwaarden:

  • een diploma basisarts;

  • inschrijving in het BIG register;

  • beheersing van de Nederlandse taal;

  • één jaar relevante patiëntgebonden ervaring

OPLEIDINGSPLAN

Klik om het opleidingsplan te downloaden

INFORMATIEGIDS EN MEER INFORMATIE

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) organiseert de opleiding tot arts Musculoskeletale Geneeskunde.

In het opleidingsplan vindt u alle informatie over de opleiding. Als u na het lezen hiervan vragen heeft, neem dan contact op met de NVAMG (telefoon: 030-225 05 52 of email: info@nvamg.nl.  

opleiding msk arts.jpg

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR ARTSEN MUSCULOSKELETALE GENEESKUNDE (NVAMG)

CONTACT

MSKartsworden.nl is een initiatief van de NVAMG.

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) is de landelijke beroepsvereniging van artsen die de Musculoskeletale Geneeskunde beoefenen.

De vereniging heeft 154 leden en telt zich ten doel het bevorderen van de Musculoskeletale Geneeskunde in de ruimste zin en het behartigen van de belangen van haar leden.

Telefoon 030-225 05 52

www.nvamg.nl

info@nvamg.nl

Bezoekadres:

Professor Bronkhorstlaan 26,  Bilthoven.

Postadres:

Postbus 52, 3720 AB  Bilthoven

bottom of page